Konferencja naukowa „Żywność, woda i powietrze – czy żyjemy w bezpiecznym otoczeniu?” – 13 listopada 2018

„100 LAT TROSKI O ZDROWIE POLAKÓW” – pod tym hasłem w 2018 roku przebiegają uroczystości obchodów 100-lecia Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Wszystkie uroczystości objęte zostały Honorowym Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudy w roku 100-lecia odzyskania przez Polskę Niepodległości 1918 – 2018.

Konferencja naukowa „Żywność, woda i powietrze – czy żyjemy w bezpiecznym otoczeniu?” – 13 listopada 2018

Termin:

13.11.2018r.

Miejsce:

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

Ul. Chocimska 24

00-791 Warszawa

Prowadzenie Konferencji:

Prof. dr hab. Jan Krzysztof Ludwicki

Organizator:

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

Opis konferencji:

Konferencja będzie dotyczyła identyfikacji i oceny ryzyka skutków zdrowotnych ze strony najistotniejszych zagrożeń występujących w żywności, wodzie i powietrzu. Wynikających z antropogennego stresu chemicznego w środowisku i zmian klimatycznych, a także związanej z nimi oceny ryzyka wystąpienia skutków zdrowotnych.

Plan Konferencji

9:30-10:00 Rejestracja gości i przerwa kawowa przed konferencją

10:00-10:15 Otwarcie konferencji Dr Grzegorz Juszczyk Dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny

Prof. dr hab. Jan Krzysztof Ludwicki – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

10:15-10:45 Nanotechnologie: Nowe szanse i nowe wyzwania

Dr hab. Ireneusz Grudziński, prof. Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

10:45-11:15 Pestycydy i dioksyny- zagrożenia i zasady oceny ryzyka

Dr hab. Paweł Struciński, prof. Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny

11:15-11:35 Przerwa kawowa

11:35-12:05 Ocena ryzyka w bezpieczeństwie żywności- stare zagrożenia, nowe wyzwania

Dr Jacek Postupolski – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

12:05-12:30 Food safety research priorities: an industry perspective

Dr Richard Stadler, Nestle Research Institute, Lozanna

12:30-13:00 Woda do picia kluczowym warunkiem zdrowia społeczeństwa

Lek. med. Dorota Maziarka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

13:00-13:40 Lunch

13:40-14:10 Zmiany klimatu- aktualne i przyszłe wyzwania dla zdrowia społeczeństwa

Dr Krzysztof Skotak – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Instytut Ochrony Środowiska- Państwowy Instytut Badawczy)

14:10-14:40 EpiBaza- nowe narzędzie w gromadzeniu danych w bezpieczeństwie żywności

Dr Jacek Postupolski – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny

14:40-15:40 Dyskusja i zamknięcie konferencji

2021  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Dąbrowie Tarnowskiej